AİLELERE

KAMP SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Günümüzde, GSGM, belediyeler, spor kulüpleri, okullar, vakıflar ve özel kuruluşlar olmak üzere oldukça fazla kamp seçeneği bulunmakta. Aileler bütçelerine ve beklentilerine göre çocukları için ücretli özel kamplardan, devlet tarafından düzenlenen düşük bedelli veya ücretsiz kamplara kadar pek çok seçenek içinden seçim yapabilirler.

Aslında yaz kampı seçimi ailelerin okul seçiminde gösterdiği hassasiyeti gerektirecek kadar önemli.  Öğrencilerin keyifli ve faydalı bir kamp tecrübesi yaşayabilmeleri için öncelikle olarak öğrencinin ilgi alanı ve ailenin kamptan beklentisi belirlenmelidir.  Ailenin kampın içeriğin hakkında hemfikir olmasının ardından bu programı sunan kurumlar incelenmelidir.  Kurumların yöneticileri, tarihçesi, kamçılık tecrübesi, üye oldukları ulusal ve uluslararası sektörel birliktelikler, kamp programının içeriği, kampların yapıldığı tesislerin konumu, güvenlik standartları ve çocuk ve gençlerin konaklamasına uygunluğu önemli kriterlerdir. Ailelerin mümkünse kamp şirketlerini çocukları ile beraber ziyaret etmelerini ve yöneticileri ile tanışmalarını tavsiye ediyoruz.

Bunların yanı sıra öğrenciler ile kampı yaşayacak ekibin kampçılık tecrübesi ve bu alandaki deneyimleri araştırılmalı, dünya standardı olarak kabul edilen 8:1 kampçı-eğitmen oranına dikkat edilmeli ve acil durum planları mutlaka öğrenilmelidir. Kampta yemek hizmeti veren kurumun satın alma ve yemek hazırlama standartları sorgulanmalıdır. Kampa ulaşımda ve geziler sırasında kullanılan araçların seçimi, kampın sağlık merkezine yakınlığı, kampta öğrencilerin sağlık ve güvenlik farkındalıklarını artırma planı, sunulan sağlık hizmetleri ve sağlık sigorta kapsamı ailelerin kamp seçiminde göz önünde bulundurması gereken diğer önemli konulardır.

Mutlaka tesislerde aktivite ve yaşam alanlarında olası kaza riskini minimize edici önlemlerin alınmış olduğundan emin olunmalıdır. Örneğin, çocukların spor yaptığı alanlardaki zeminin düşme olasılığına karşı uygun koşullarda hazırlanmış olması; duvar, pota, kale direği gibi yerlere olası çarpmaları engelleyecek önlemlerin alınmış olması, yatılı kamplarda odalarda ranza-yatak kalitesi, pencere yüksekliği, vasistas açılımlı pencerenin mevcut olup olmadığı kontrol edilmeli ve ıslak zemin güvenliğinin sağlanmış olmasına dikkat edilmelidir.

Kamp seçiminde önemli olan kriterlerden biri de yatılı veya gündüzlü kamp seçimidir. (Eğer çocuğunuz 7 yaşını doldurdu ve de evden ayrı birkaç gece geçirdi ise, yatılı kampı başarabilir.) Tercihiniz yatılı veya gündüzlü kamp olsa da, kamptan önce organizasyon hakkında detaylı araştırma yapmanız ve mümkünse kampın yöneticileriyle tanışmanız ya da referanslarını dikkatlice araştırmanız, çocuklarını daha önce bu kampa göndermiş ailelerden bilgi almanız faydalı olur.

Bunlara yanıt aldıktan sonra kampın felsefesinin sizin çocuğunuza uygun olup olmadığını değerlendirmek gerekir. Örneğin, rekabetten hoşlanmayan bir çocuğun rekabetin en üst seviyede olduğu bir spor kampına gönderilmesi, kamptan beklenen faydanın sağlanamamasına neden olabilir. Ya da tam tersi, enerjik ve rekabetçi bir çocuğun buna uygun olmayan bir kampa gitmesi de sizi yine benzer sonuca götürebilir. Böylesi durumlarda çocuğun kendi özelliklerine uygun bir programa kaydettirilmesi ya da kendini farklı şekillerde geliştirebileceği yarı-rekabetçi bir kampa gitmesi daha uygun olacaktır.

Çocukların kamptan maksimum fayda sağlamasında en büyük etken kamp koçlarıdır. Eğer çocuklar, kamp koçlarını benimser ve onları kendilerine örnek almaya karar verirlerse kamp keyifli ve yararlı geçer. Bu nedenle, aileler kamp seçerken çocuklarını gönderecekleri kampın bir geleneği olmasına dikkat etmelidir. Kamp koçlarının eski kampçılardan oluşup oluşmadığı ve kampta çalışan koçların uzun yıllardır aynı kampta çalışıp çalışmadığı sorgulanmalıdır.  Devamlılık ve çocukların aynı kamp koçlarını ertesi yıllarda da görmeleri güven ve aidiyet duygularının gelişmesine katkı sağlar.

Kamplar Derneği üyesi kamplarda yapılan anketlere göre ailelerin kamp seçiminde nelere dikkat ettikleri aşağıdaki sırayla ortaya konmuştur:

Tecrübe

Uluslararası Standartlar